JB Azalea

Finest Foal, Finest
"Taika" PKK3214
Suomalainen puoliverinen, tamma Om. Elisa VRL-06066
Musta, 173 cm Kasv. Anne L., Järnby
S. 16.7.2019 Painotukseltaan yleisratsu
Ikääntyy satunnaisesti, nyt 5v Tällä hetkellä Helppo B / 100 cm

© Varsakuvan line Chronically, joulukuva Anne L.

Taika on lempeä ja hyväkäytöksinen nuori tamma ja se tulee kaikkien kanssa toimeen. Taikan kanssa on helppo työskennellä kun se suhtautuu nöyrästi kaikkeen. Työskentely siltä onnistuu vaivatta ja motivaatiota ei puutu. Luonteeltaan se on aina ollut avoin ja tamman kanssa pystyykin työskentelemään kaikenlaiset ratsastajat.

Ratsastaessa tamma yrittää kaikkensa ja miellyttämisenhalua löytyy. Taika on osaava niin koulu- kuin esteratsastuksessakin ja nauttii suuresti molemmista. Liikkuakseen oikein Taikan kanssa ei tarvitse tehdä suuria ponnisteluja, Taika on tasainen ja helposti ratsastettava hevonen. Kouluratsastuksen parissa se on askeleiltaan lennokas, luonteeltaan pehmeä ja yritteliäs. Sen kanssa ei saa käyttää ylimääräistä voimaa tai liian painavaa kättä vaan sitä yritetään viedä enemmän istuntapainotteiseen ratsastukseen. Ihan jo ensimmäisistä ratsastuskerroista lähtien liika "yliohjaaminen" on saanut herkän sielun vain ärsyyntymään.

Taikalla on potentiaalia kouluratsastuksessa ainakin vaativiin luokkiin asti, kunhan se vain saa kaikesta kokemusta ja rutiinia. Esteratsastus on sille selkeästi mieluista puuhaa, ja se onkin silläkin saralla aina innokas ja energinen. Aluksi Taikalla oli ongelmia lähestymisissä, mutta osaavan valmentajan ja hyvän treenauksen myötä siitä on kehkeytynyt oikea estetaituri. Tamma ylittää esteet ongelmitta, ohittaa erikoisetkin esteet tuijottelematta eikä kyllä takuulla kiellä, ellei este todella ole ylitsepääsemätön.. Taikalla on tosin hieman tapana kerätä energiaa esteillä jos sitä ei pidättele ja keksi välissä muuta tekemistä, mutta kuumuminen on kuitenkin hallittavissa eikä haittaa yleisesti suoriutumista juuri mitenkään.

© Alison ja Elisa

Sukulaiset ja varsat

i. Xcalber
fwb, tprn 168 cm
ii. Brüno GER
hann, trn 166 cm, KRJ-III, YLA2
ie. Étonnant
sf, trt 163 cm, PP-MVA
e. Airelle Rouge
fwb, m 179 cm, KTK-III
ei. Clarimonde
fwb, mrn 173 cm, VIP MVA Fn, KTK-II
ee. Myrtille Marquante
sf, m 180 cm, PP-MVA, PKK-V
Jälkeläiset
00.00.0000 rotu-skp. ******, i. *******

Kilpailutulokset

Näyttelyt - PKK
30.11.2019 EO-sert, Vänrikinmäki, Hevostammat, tuom. Lynn
17.11.2019 EO-sert, Hukkakuura, Hevostammat, tuom. aksu
06.11.2019 EO-sert, Metsätalli, Tammat, tuom. Anne L.

28.09.2019 LKV EO-sert (varsa), Vänrikinmäki, Varsat, tuom. Lynn
03.09.2019 EO-sert (varsa), Hukkakuura, Varsat, tuom. Arnika
11.08.2019 EO-sert (varsa), DS Valmennustalli, Varsat, tuom. Lynn
31.07.2019 EO-sert (varsa), Ranch O' Hara, Varsat, tuom. Anne L.

18.12.2019 palk, Metsätalli, Käsinpiirretyt, tuom.
14.12.2019 KM, Artsin ravitalli, Vapaa kuva hevosille ja poneille, tuom. Anne
13.12.2019 KM EM: Liike, Järnby, Liikekuva puoliverisille, tuom. Anne
13.12.2019 LKV KP EM: Tunnelma, Järnby, Liikekuva puoliverisille, tuom. Lynn
06.11.2019 KM, Metsätalli, Vapaa kuva, tuom. Lynn

Kommentit:
13.12. - "Kauniit, lämpimät värisävyt ja hienoa puuväripintaa. Ilahduttavaa tekstuurinvaihtelua lautaseinän, kranssin, viltin ja riimun pörröpehmusteiden muodossa, eri osat näyttävät siltä että tuntuisivat koskettaessa erilaisilta. Ainoa, mitä itse muuttaisin, on rajaus: hevonen tuntuu vähän alalaitaan ahdistetulta ja katkeaa turhan nopeasti. Kuvan oikea yläkulma loistavine kynttilöineen ja upeasti toteutettuine kransseineen on lempiosani, ja se, miten kynttilän valo näkyy johdonmukaisesti koko kuvassa."
13.12. - "Vauhdikas piirros, jossa kisameininki korkealla. Luonnosmainen line ja tiivis rajaus eivät aivan täysin käy yksiin. Liikettä kuitenkin löytyy ja mukava värimaailma taustalla."
30.11. - "Sympaattinen, vielä nuoren oloinen mutta mittasuhteiltaan sopusuhtainen ja hyväjalkainen tamma. Siistiä väritystyöskentelyä, kontrastia voisi paikoin olla lisääkin."
6.11. - "Kuvan parasta antia on mielestäni hyvin kisatunnelmaa rakentava tausta. Luonnosmaisuus on rohkea ja elävyyttä tuova valinta, mutta väritykseen kaipaisin enemmän paneutumista. Kuva herättää kysymyksen: mitä tapahtui, jotta rataesteiden pitkän veden ylitys epäonnistui näin näyttävästi? Hevonen onkin kyllä hyvin vahvana menossa olevan näköinen, ja ratsastajan ilme ehkä kielii samasta ihmetyksestä."


Ruusukkeet © Lynn & Ruunaan Kartano sekä Equestrian PRO
Kouluratsastus Esteratsastus
16.11.2019 Kutsu, Helppo B = 2/8 69,429 %
16.11.2019 Kutsu, Helppo C = 3/5 67,143 %
31.07.2019 Kutsu, Helppo D (CUP) = 1/5 71,786 %
31.07.2019 Kutsu, Helppo D = 5/6 65,357 %
30.11.2019 Kutsu, 80 cm = 2/5
30.11.2019 Kutsu, 60 cm = 4/5
10.11.2019 Kutsu, 85 cm (367.1 - A2/A2) = 16/20 8vp
10.11.2019 Kutsu, 40/60/80 cm (A0) = 5/6 4vp
09.11.2019 Kutsu, 85 cm (367.1 - A2/A2) = 10/16 0-0
09.11.2019 Kutsu, 40/60/80 cm (A0) = 3/7 0vp

Päiväkirjamerkinnät

Kouluvalmennus JB Azalea, valmensi Lissu T.
”Kevyt, vakaa käsi, nosta leuka ylös, lavat vähän lähemmäs toisiaan. Koeta muistaa tämä asento. Istunnassa nyt on aina jotain viilattavaa, kun yhden kohdan saa kuntoon, seuraava repsottaa. Sinulla on yritteliäs, vastaanottavainen nuori, joka ravaa just nyt todella kivasti. Pidä tämä ravi yllä, ja seuraavan lyhyen sivun jälkeen koko rata leikkaa keskiravia. Kiinnitä huomiota tahtiin, pidä takaosa aktiivisena, mutta älä aja Taikaa liian aktiiviseen liikkumiseen, askelpituus, vapaus ja oikeastaan kaikki kärsii eikä lopputulos ole sitten keskiravia nähnytkään.” Katselin suurikokoista tammaa, joka liikkui mukavan kevyesti, vaikutti pirteältä ja innokkaalta. Aivan kuten kuuluikin! Etenkin nuorten hevosten, ja totta kai vanhempienkin, kanssa treenin piti olla hauskaa, eikä hevosen uteliaisuutta saanut tappaa silloinkaan, kun sitä hellästi tönittiin mukavuusrajojen yli tutuista jutuista seuraavan vaatimustason asioihin. Ratsukko teki vähän oiotun kulman, mutta hyvän, siistin koko rata leikkaan, pehmeän siirtymisen hyvään keskiraviin. Seuraava suoritus oli kulma myöten parempi, kolmas ja neljäs tasaisen hyviä. ”Jatka samassa hyvässä harjoitusravissa, pidetään tämä oikea kierros, jossa nyt olette. Nelikaarinen kiemuraura. Tasakokoiset kaaret, ravi pysyy, asetus, taivutus, suoristus.” Ensimmäisellä suorituskerralla kaaret olivat keskenään aivan erikokoisia, ratsastaja-parka kun keskittyi niin otsa rypyssä kieltämättä erinomaisen harjoitusravin ylläpitoon, iloisen reippaan tammansa taivutteluun ja suoristamiseen kaarien mukaan. Toisella kerralla suoritus parani, vasemman kierroksen kiemuraurat sujuivat paljon paremmin, vaikkei täysin tasakokoisia kaaria vieläkään nähty. ”Kotiläksyjen paikka, selkeästi! Laita merkkipuomeja tai niitä liikennetötteröitä, mutta muista myös rentoutua. Osaat selkeästi ratsastaa, eikä se haittaa, vaikka liike menee pipariksi, sinä tai hevonen ette heti ota epäonnistumista lihasmuistiinne. Ratsasta myös välillä ilman jalustimia, ja jos saan jonkun pitämään teille liinatunteja, käytä ne ehdottomasti hyväksesi! Ensi kerralla otetaan laukkatyöskentelyäkin.”

Kouluvalmennus JB Azalea, valmensi Lissu T.
”Hyvä siirtyminen keskikäyntiin, erinomaista, juuri noin! Vakaa pehmeä käsi, ryhdistä voisin taas motkottaa, mutta motkotin jo, kyllä sinä tiedät. Pohje käy välillä vähän takana, joten jalkatreeniä. Etkä purista polvella, se on virhe sekin ja jännittää koko jalan. Ja ennen kulmaa vapaata käyntiä, noin, ja kunnon kulma, et oikaisen, eikä oikaise Taikakaan, sisäpohje pitää vähän vastaan. Hieman parempi, seuraava kulma vielä paremmin. Oikeasti syvälle kulmaan. Nyt vaadit asioita jo itseltäsikin, sinä tässä kulma-asiassa lintsaat, ei hevonen.” Musta puoliveritamma käveli oikein hienosti, liikkui koko kropallaan. Takaosa mukana, itsensä kantaen, yhtään ohjiin nojaamatta. Hyvin rakennettu ja ratsastettu viisivuotias. ”Hyvä, hyvä, paljon parempi kulma! Siirryhän harjoitusraviin, otetaan vähän pohkeenväistöä. Ratsasta ensin hyvä, aktiivinen harjoitusravi, sitten keskihalkaisijalle ja pohkeenväistöä takaisin uralle.”

Ratsukon pohkeenväistöissä näkyi vähän laiskottelua ja huolimattomuutta; etuosa työskenteli, takaosa hieman laahasi. Perusvirhe, jota näki ”oikeasti aikuisten”, valmiiden hevosien kanssa. Ei mitään korjaamatonta. ”Nyt vähän selkeämpi, aktiivisempi vuorovaikutus ohjan ja pohkeen kanssa. Paino molemmilla istuinluilla, kuten onkin, ja muista, keskivartalo tiukkana. Takaosa mukaan, jotta liike on oikeaa pohkeenväistöä.” Taika kuunteli ratsastajaansa upeasti, reagoi apuihin mielellään ja nopeasti, selkeästi halusi liikkua. Ihanan energinen, yritteliäs tamma! ”Hyvä tie keskihalkaisijalle, pidä tämä ravi yllä.. Nyt takaosa on mukana, jes, hienoa! Ja samalla tavalla koko liike loppuun. Pohkeenväistö jää nyt tähän, otetaan laukkaa. Ensin harjoituslaukkaa, muutama pääty-ympyrä, ja sitten tuttu koko rata leikkaa keskilaukkaa.”

Laukkatehtävät sujuivat yksinkertaisen upeasti, ilmeisesti pohkeenväistössä laiskottelu oli vähän sisuunnuttanut. Taika nosti laukat nätisti, pääty-ympyrät olivat hyvän muotoiset, laukan tahti säilyi niin uralla kuin ympyröillä. Koko rata leikkaat ratsastettiin hienosti ja varmasti, keskilaukkaan siirtyminen ja takaisin harjoituslaukkaan siirtyminen olivat todella pehmeät ja sujuvat, ihan ehdottomasti kasit kouluradalla. Itse keskilaukkakin sujui hienosti. Ratsukon siirtyessä hiljalleen vähän höntsäilytahtiseen harjoituslaukkaan ja sitä kautta harjoitusraviin ja loppuverryttelyihin kävimme läpi Taian vahvuuksia (luonne ja ratsastettavuus, ehdottomasti!) sekä muutamia kotiläksyjä, vähän treenivinkkejä ja sen sellaista.

Estevalmennus JB Azalea, valmensi Lissu T.
Taika selkeästi innostui esteistä, jo yksittäiset verkkaesteet ja 55cm korkuinen kolmen esteen innari sai sen vähän pörisemään, keräämään ylimääräistä virtaa. ”Tehdään vähän malttiharjoituksia. Lähesty tuota verkkaristikkoa ravissa, ja myös hyppäät sen esteen ravissa. Et anna Taian nostaa laukkaa. 50cm korkuinen este nyt menee vaikka takaperin könyten tuon kokoisella hevosella.” Tehtävä osoittautui aluksi haastavaksi innokkaalle viisivuotiaalle; ravin tahti kiihtyi, esteen jälkeen matka jatkui laukassa. ”Puolipidäte, ratsasta ihan reilusti ravia, älä jää käsijarruttamaan. Jos Taika nostaa laukan niin ohjaat vaikka ympyrälle, otat ravin ja lähestyt uudestaan. On vain hyvä, että hevoselta tulee reaktio, se ei siis ole turta. Vielä kun saadaan sieltä oikea reaktio.” Ensimmäisen onnistuneen täysravisen hypyn jälkeen ratsukko teki samanlaista ravihyppyharjoitusta pystyesteelle, ja tekikin kaksi onnistunutta hyppyä saman tien. Harjoitus sai siis jäädä siihen, onnistumisen tunteeseen. ”Kehu tammaa reippaasti, se teki juuri kuten piti. Ponnistuspaikoissa oli vähän hakemista, mutta rutiinilla sekin korjaantuu. Laukassa hypätessänne hypyt olivat paremmin paikoillaan.”

Kasasin vielä kaksi pystyestettä ja nostin ristikonkin pystyksi, korotin esteet 65cm korkeuteen. Pieni, todella simppeli rata, laajoja kaaria, helpot pitkät lähestymiset. Taika innostui taas, kolmannelle esteelle tuli muutama ripeämpi laukka-askel ja vähän isompi loikka. Ratsastaja kuitenkin korjasi laukkaa hienosti neljännelle esteelle, sai tahdin kuntoon, ja hyppykin oli paljon vähemmän liioiteltu. Ponnistuspaikat osuivat oikealle kohdille, Taika nosti hienosti jalkojaan ja käytti kaulaansa. ”Anna vähän enemmän tilaa kaulan venymiselle esteellä, myötää reippaammin. Todella sujuvaa menoa, pakka ei leviä hypyn jälkeen, et joudu nostamaan Taikaa häthätää takaisin ylös ja ryhtiin, laukan rytmi ei juurikaan sekoa paria innostuspätkää lukuun ottamatta. Varmaa menoa, ja vaikka pyysinkin laajoja kaaria sekä pitkiä lähestymisiä, suoriutuisitte varmasti tiukemmistakin kurveista. Vähän tylsä, simppeli perustyö on kuitenkin kaikessa tylsässä simppeliydessäänkin todella tärkeää. Tee kotona erilaisia puomi- ja kavalettiharjoituksia, hyppää ravissa. Teillä menee Taian kanssa todella hyvin.”

Estevalmennus JB Azalea, valmensi Lissu T.
”Tällä kertaa hyppäättekin ihan rataa”, totesin verryttelyhyppyjä ottavalle ratsukolle. Taika oli oma, energinen ja ihastuttavan yritteliäs itsensä. Ratsastajan ryhti oli hieman parantunut; motkotus oli mennyt perille, kotiläksyjä oli tehty. Seuraavan pikkuongelman kimppuun, siis. Kasasin kymmenen esteen rataa, pääasiassa yksittäisiä pystyä ja yksi okseri sekä yksi pysty – okseri -linja kuudella laukka-askeleella. Melko simppeli rata, yhdellä hieman lyhyemmällä mutkalla. Ei kuitenkaan mitään, mistä kyseinen ratsukko tai vähän kokemattomampikaan kaksikko ei selviäisi.

Ensimmäinen ratasuoritus korkeudessa 75cm oli hieman hätäinen esitys. Taika innostui, kuumui ja muuttui hieman vahvaksi tehden muutamia syöksähdyksiä esteille. Pysty – okseri -linjan tamma harppoi neljällä ja puolella askeleella hypäten hieman kaukaa okserin takapuomi takasten mukana alas kolisten. Seuraavalle esteelle tuli myös huono lähestyminen ja hyppy, laukan tahti sekosi ja lähestyminen oli hieman kiemurteleva. Puomi kolisi, muttei tipahtanut. ”No niin, nyt vähän rauhallisempi esitys. Puolipidätteitä, keskivartalo tiukkana, hengität. Sinulla on energinen, innokas hevonen, ja nyt vain kanavoidaan se energia aina esteeltä toiselle toivotussa tahdissa. Ratsastat joka askeleen, ihan oikeasti ratsastat, et yhtään matkusta. Uudestaan vain, sama korkeus.” Taika lähti iloisesti pöristen matkaan, mutta ilokseni suoritus oli paljon, paljon tasaisempi; etenkin siisti kuuden askeleen linja ilahdutti. Puoliveritammasta näki, että se halusi mennä, mielellään vähän kovempaa, ja imu esteille oli vahva. Ratsastajanihan rehellisesti ratsastaessa, joka ikisen askeleen, antaessa tammalle jatkuvaa infoa, ohjetta, puuhaa, suoritukseen tuli enemmän varmuutta. Kuten kuuluikin, ei töitä lekottelemalla valmiiksi saatu.

Nostin esteet 85cm korkeuteen ja ratsukko lähti uuteen suoritukseen. Etenkin pitkät suorat linjat, jotka eivät tarjonneet ratsastajalle tai ratsulle sen isompaa henkistä tai fyysistä haastetta, saivat Taian kierrosluvun nousemaan. Rata kuitenkin suoritettiin puhtaasti, linja onnistuneesti, viimeisen esteen jälkeen vähän kaahaten. ”Kotiläksyksi ihan hirveästi malttia, paljon rutiinia, ja etenkin tylsiä tehtäviä kehittämään molempien hermoja. Olette todennäköisesti parhaimmillanne teknisillä radoilla, joissa on hirveästi puuhaa. Mikäli asiallisen matkan päässä on taitoarvosteluluokallinen kilpailu, menkää niihin. Kehu Taikaa, on vain hyvä, että se on innoissaan.”

Varusteet

Tulossa myöhemmin

Ulkoasu © M Layouts, muokkaus VRL-06066 | Tausta © Unsplash.com
Tämä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen. Kaikki materiaali © VRL-06066, ellei toisin mainita.